marți, 3 decembrie 2013

"Experimentele purtate pe animale sunt imorale"

               Daca tot am vorbit de caini, hai sa vorbim de animale in general.       
               Toata lumea spune ca iubeste animalele. Ti-ar pasa daca soarecii sunt omorati pentru beneficiul nostru? Ti s-ar parea moral? Eu cred ca nu e nimic imoral in a folosi animalele pentru experimente. Si am cateva argumente cu care sa-mi sustin parerea.
               In primul rand, cred ca nu am vrea sa omoram oameni in experimente ca sa vedem daca ceva omoara oameni, pentru ca nu prea are sens. Poate ca ai salva mai multe vieti daca testezi ceva pe un esantion de oameni decat sa distribui la scara larga acel ceva fara sa fii sigur daca e sigur, si poate sa omoare milioane de oameni, dar poti sa testezi pe animale, si nu mai omori oameni deloc.
                Sa testezi pe oameni nu e o idee stralucita. Sa experimentezi cu substante intentionate folosirii de catre oameni, pe plante, nu e prea destept, de asemenea, pentru ca structura plantelor nu e nici pe departe asemanatoare de cea a oamenilor. Cred ca e un motiv destul de bun, mai departe.
              Oamenilor le place sa vaneze, si de obicei, nici nu e pentru mancare, ci doar ca sa se distreze. Daca ar fi fost pentru mancare, nu ar mai fi fost distractiv. Dar este moral sa omori un animal fara un motiv aparent? Este mai moral decat doar sa risti viata unei rozatoare, cu un scop?
              Ceea ce ma aduce la alt argument. Nu numai ca animalele pe care oamenii le vaneaza fara rost sunt mult, mult mai rare decat rozatoarele, dar acestea se si reproduc mai greu si in numere mai mici, asa ca multe specii vanate de oameni sunt periclitate: ursi, lupi, vulpi, mistreti, astea sunt in numare mult mai mici decat decat rozatoarele. Asa ca de ce sa ne facem griji pentru cateva rozatoare cand sunt alte specii de animale pe care de disparitie care nu au de ce sa moara si pe care le-am putea salva?
             Ma intorc la ideea de experimente, un alt motiv pentru a face experimente pe animale este faptul ca animalele sunt fiintele cele mai apropiate de corpul uman, care sa nu fie corpul uman. Credeti sau nu, avem in comun 92% din genele noastre cu soarecii, ceea ce ne ajuta sa determinam care substante sunt bune pentru noi fara sa riscam vieti omenesti.
             In plus, de ce ni se pare noua ca, sa omoram soareci cu substante este mai imoral decat, de exemplu, sa omoram gaini, sa le jupuim penele, sa le evisceram, si apoi sa le facem mancare? Sa nu mai zic ca e scarbos, dar, hei, facem asta pentru sanatatea noastra, acelasi motiv pentru care facem si experimente pe animale. Mancatul ne tine sanatosi in aceeasi masura in care niste medicamente pe care le testam pe animale ar putea.
             Si totusi, exista oameni pe care nu m-ar deranja sa se faca experimente. De exemplu, pe dependentii de droguri. Ei sunt obisnuiti oricum cu substante ciudate, si oricum nu ar fi mare pierdere daca ar muri. Nu pentru mine cel putin. Si cum sa scapi basma-curata cu potentiala crima comisa in urma testarii substantelor? Smecheria e sa ii pui sa semneze un contract cand e sub efectul drogurilor. Sau sa testam pe condamnatii la moarte. Ei oricum o sa moara, da-i dracului.
             (wow, o sa am o incheiere adevarata) Toata lumea zice ca iubeste animalele. Dar hai sa fim sinceri: cand auzi cuvintele "iubire" si "animale", se gandeste cineva la alte animale in afara de caine, pisica, sau animalul sau de companie? Ar spune cineva "Iubesc animalele" cu tot atata pasiune daca ar fi vorba de soareci?


           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza ca poti...